marți, 4 ianuarie 2011

Black Swan (10/10)

De mult nu a mai pus Big Buster ochii pe un film care sa-l absoarba total si sa dea cu emotiile lui plapande de pereti in asemenea hal. Big Buster e genul de cinefil caruia ii place sa se conecteze la un film, sa-l simta si-n simtiri, nu doar sa-l mestece cu creierul lui intortocheat, si putini regizori reusesc sa-l hraneasca cu mixtura asta. Asteptam filmul ca pe painea calda, pentru ca Darren Aronofsky a reusit, cu o singura exceptie (The Fountain), sa-i faca mereu pe plac, fiind unul dintre regizorii preferati (PI, Requiem for a Dream, The Wrestler).

Balerina Nina (Natalie Portman) primeste rolul principal din Lacul Lebedelor de Ceaikovski. Pentru o astfel de performanta s-a spetit de mica si a sacrificat totul (e singura la 28 de ani, traieste cu mama ei maniaco-obsedata de cariera fiicei, nu face nimic altceva decat sa se antreneze toata ziua). Decizia de a-i incredinta rolul pare la inceput inexplicabila, pentru ca excentricul regizor Thomas (Vincent Cassel) ii zice de la bun inceput: Nina este o Lebada Alba perfecta, inocenta si fragila ca o floare, dar nu are nimic din puterea de seductie, carnalitatea si viciul pofticios al unei Lebede Negre (viziunea lui Thomas e ca o singura balerina sa joace ambele Lebede din balet). De aici incepe lupta Ninei, mereu cu altcineva (Thomas, obsedata de maica-sa, noua ei colega din America), dar de fapt cu ea insasi: cautarea Lebedei Negre din Lebada Alba, cautarea perfectiunii de balerina, cautarea femeii din copila, cautarea sexualitatii clocotite din virgina tremuranda. Lupta Ninei se lasa cu scene de suspans si sange, schizofrenie, psihoza si o tensiune sexuala care numai ca nu paraie.

Black Swan (Lebada Neagra):
An: 2010 (din 25 februarie 2011 in Romania)
Regia: Darren Aronofsky
Scenariul: Mark Heyman, Andres Heinz, John J. McLaughlin
Big Buster says: 10 (Robusto)
Good Buster says: Sper sa ia Oscarul de film sau de regie.
Evil Buster says: Mila Kunis (pretendenta la rolul de Lebada Neagra) e wow, ucraineanca se confirma ca bomba sexy din topul umed al lui Big Buster. Scena cu Mila Kunis care se infrupta din bunatatea de Natalie Portman e feerica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu